Na de dodelijke steekpartij in tbs-kliniek De Kijvelanden in Poortugaal komt steeds naar meer naar buiten over de mate van veiligheid in tbs-klinieken in Nederland. Het incident van vorige week waarbij een medewerker werd doodgestoken door een tbs’er, zou niet op zichzelf staan en er zijn maatregelen nodig om soortgelijke voorvallen te voorkomen. Dit meldt Algemeen Dagblad.
Medewerkers en ex-gedetineerden doen in het AD een boekje open over de misstanden in tbs-klinieken. Zo komt het veel voor dat de patiënten toegang hebben tot drugs en gevaarlijke voorwerpen. Dit komt omdat er niet vaak genoeg gecontroleerd wordt, stelt een ex-gedetineerde die de verdachte Michel T. kende uit de kliniek. Twee man personeel op een groep van veertien mannen zou onvoldoende zijn volgens hem.
Het tekort aan personeelsleden is een groot probleem binnen de sector. In sommige gevallen zijn er drie personeelsleden aanwezig, maar vaak zijn het er slechts twee. Dat is maar net genoeg als er geen gekke dingen gebeuren. Door de krappe bezetting is het lastig om iedere patiënt te controleren, aanwezig te zijn bij de inname van medicijnen en in te grijpen wanneer er gevochten wordt.
Ook het drugsgebruik is een groot probleem. De patiënten hebben zelf drugs, of kunnen daar makkelijk aan komen via hun externe begeleider of andere patiënt. De patiënten vechten met elkaar over de drugs. Ook worden medicijnen opgespaard en in één keer ingenomen om high van te worden. Meer regels opstellen werkt volgens tbs-deskundige en advocaat Niek Heidanus niet. “Het gevolg: Meer administratie en minder tijd voor de patiënt. Maar Heidanus’ collega Jan-Jesse Lieftink waarschuwt dat extra personeel een woede-uitbarsting niet altijd kan stoppen. Een anoniem personeelslid omschrijft de situatie als een kruitvat. “Elk moment kan het tot ontploffing komen.”
Update Kijveland: inmiddels heeft De Kijveland vervanging geregeld voor de medewerkers die ten tijde van de aanval aanwezig waren. Een aantal patiënten wordt overgeplaatst. In de kliniek is een Landelijk Bijstandsteam aanwezig om te helpen met de overplaatsingen, zo laat staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie weten.
Door: Redactie Nationale Zorggids