Logo_ggze_logo

Innovate Dementia is winnaar geworden van de CZ Zorgprijs 2016. Hiermee kan het projectplan ‘B(O)D: begrijpend (onder)handelen bij dementie’ uitgevoerd gaan worden. Het project B(O)D zet de mogelijkheden van het voorkomen van onvrijwillige zorg in de dagelijkse praktijk bij mensen met dementie meer op de kaart. Aan de prijs is een bedrag van 25.000 euro gekoppeld. Dit meldt Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven (GGzE).

Zelfmanagement en zelfregie zijn de laatste jaren steeds belangrijker geworden. Maar wat nu als je ziet dat het misloopt, dat iemand teveel de eigen regie houdt en zichzelf daarbij zichtbaar tekort doet en er gevaarlijke situaties ontstaan? Concrete richtlijnen voor ‘effectieve bemoeizorg’ zoals dat in de psychiatrie genoemd wordt, ontbreken.

Het project B(O)D zet daarom de mogelijkheden van het voorkomen van onvrijwillige zorg in de dagelijkse praktijk bij mensen met dementie meer op de kaart. Dit door een extra module te ontwikkelen voor de al bestaande psycho-educatie-cursus. De nieuwe online-module gaat zich specifiek richten op het voorkomen van onvrijwillige zorg bij mensen met dementie. Ze zal samen met cliënten, naasten en hulpverleners worden ontwikkeld.

Het ontwikkelen van innovatieve oplossingen vraagt om een multi-stakeholderbenadering, iets waar GGzE via Innovate Dementia een fiks steentje aan bijdraagt. Samen met mensen met dementie, hun mantelzorgers en externe partijen, waaronder bijvoorbeeld zorgprofessionals en onderzoekers, test Innovate Dementia innovaties uit in de thuisomgeving van mensen met dementie. Dit resulteert in hulpmiddelen die hun functioneren verbeteren, mantelzorgers een steuntje in de rug bieden en de kwaliteit van leven zouden kunnen verhogen.

Het CZ fonds reikt jaarlijks de CZ Zorgprijs uit om vernieuwende projecten rond een specifiek thema te bevorderen. Met het thema 'de cliënt wikt, de ander beschikt' ging het CZ fonds dit jaar op zoek naar creatieve ideeën en oplossingen die onvrijwillige zorg bij ouderen kunnen voorkomen.

Door: Redactie Nationale Zorggids