Mensen met psychiatrische en sociale problemen zouden sneller aan een zelfstandige woning geholpen moet worden, vindt de VVD. Zorginstellingen, woningcorporaties en gemeenten moeten hierin samenwerken. Op dit moment telt Nederland zo’n achttienduizend mensen met psychosociale problemen die te lang in psychiatrische instellingen verblijven. Hierdoor wordt de kans op alleen wonen steeds kleiner. Dat meldt het Algemeen Dagblad.
Mensen met psychosociale problemen wonen tussen de drie en vijf jaar in beschermde woonvoorzieningen. Echter is dat volgens de wet niet toegestaan. Hierin staat dat mensen maximaal een half jaar beschermd mogen wonen. Mensen die zelfstandig kunnen wonen, moet daartoe ook de kans krijgen vindt VVD-Kamerlid Ybeltje Berckmoes. Als zij een huis mogen huren, verliezen zij wel hun huurbescherming. Dat betekent dat de verhuurder het huurcontract gemakkelijker kan beëindigen, maar tegelijkertijd krijgen ze goede begeleiding naar een huurhuis.
Zelfstandig wonen betekent minder kosten voor de psychiatrische patiënt. Zo kost verblijf in de nachtopvang 20.000 euro per jaar en kost beschermd wonen zelfs 75.000 euro per jaar. Een sociale huurwoning kost gemiddeld zo’n 8.500 euro per jaar.
Door: Redactie Nationale Zorggids