Het gedrag van een jong kind met autisme verbetert als de ouders getraind zijn om beter te communiceren. Uit onderzoek van Britse wetenschappers blijkt dat communiceren en leren begrijpen leidt tot betere interactie tussen ouders en hun autistische kind. Dat meldt NU.nl.
Ouders van 152 kinderen tussen de twee en vier jaar gingen zes maanden lang twee keer per week naar een kliniek, waar video’s werden opgenomen terwijl ouders met hun kinderen en speelgoed speelden. Deze vorm van therapie werd daarna nog zes maanden verlengd, maar minder intensief. Ouders werden zo getraind om hun kind beter te begrijpen.
Zes jaar na de training bleek het gedrag van kinderen met zware autisme te zijn verbeterd. Evenals de communicatie met de ouders. Ouders zagen bovendien dat hun kind gemakkelijker communiceerde met andere kinderen. Volgens de Britse onderzoekers is de therapie geen oplossing voor autisme, maar is deze vorm van communicatietraining potentieel nuttig voor toekomstige behandelingen. Vooral omdat de verbeteringen in het gedrag langetermijneffecten zijn.
Autisme heeft verschillende diagnoses, waaronder het Autisme Spectrum Stoornis (ASS), klassiek autisme, Asperger en PDD-NOS. Mensen met autisme hebben een andere manier van informatieverwerking in de hersenen. Het is een aangeboren aandoening die niet meer weggaat. Een persoon met autisme heeft moeite met veranderingen, sociale vaardigheden, communicatie en het aangaan van sociale contacten. Ongeveer 190.000 mensen in Nederland hebben autisme, maar lang niet iedereen heeft een diagnose.
Door: Redactie Nationale Zorggids