Onderzoekers in Zürich (Zwitserland) zijn er in geslaagd om de eiwitten in de hersenen die voor Alzheimer zorgen, uit de weg te ruimen. De ontdekking wordt gezien als een doorbraak tegen Alzheimer, één van de meest voorkomende vormen van dementie. Het zou mogelijk kunnen worden om de ziekte in een vroeg stadium te vertragen of zelfs te stoppen. Dit meldt RTL Nieuws.
Alzheimer wordt veroorzaakt door bepaalde eiwitten die zich in hersencellen of hersenbloedvaten nestelen. De onderlinge communicatie tussen zenuwcellen wordt hierdoor verstoord, wat kan leiden tot dementie. Met het middel van de Zwitserse onderzoekers is het mogelijk om dit type eiwit gericht aan te pakken en door het lichaam op te laten ruimen.
Het medicijn is al getest op mensen, maar komt voorlopig nog niet op de markt. Eerst volgen nog andere testen, onder andere naar de werkzaamheid van het middel. Volgens Dinant Bekkenkamp van Alzheimer Nederland is het dan ook nog te vroeg om te spreken van een wondermiddel. “Pas als die testen positief zijn en de medicijnen liggen bij de apotheek, vind ik het een doorbraak.” Het kan nog wel tot 2023 duren voordat patiënten met Alzheimer ook daadwerkelijk gebruik kunnen maken van het medicijn.
Door: Redactie Nationale Zorggids