Gedragsactivatie is even effectief als cognitieve gedragstherapie voor het behandelen van een depressie. Patiënten merken bij gedragsactivatie evenveel verbetering op. Daarbij is deze methode goedkoper, eenvoudiger en gemakkelijker toe te passen dan cognitieve gedragstherapie. Dat blijkt uit een Brits onderzoek onder 440 volwassenen met een ernstige depressie. meldt NU.nl.
Het veranderen van de houding van een patiënt met depressie, daar draait gedragsactivatie om. De patiënt moet een connectie maken tussen zijn gedrag en zijn humeur. “Artsen helpen hen om positieve situaties in hun leven te kunnen vinden en te beleven”, zegt onderzoeker David Richards. Bovendien helpt de therapie om te gaan met lastige gedragseigenschappen.
Gedurende het onderzoek kreeg één groep patiënten cognitieve gedragstherapie en de andere groep werd behandeld met gedragsactivatie. De looptijd van het onderzoek bedroeg één jaar en patiënten uit beide groepen boekten evenveel vooruitgang. Als gedragsactivatie vaker wordt toegepast, zouden de wachtlijsten veel korter kunnen zijn omdat er zijn meer artsen die deze behandeling kunnen geven. Gedragsactivatie is daarbij 20 procent goedkoper dan cognitieve gedragstherapie.
Door: Redactie Nationale Zorggids
Ik vrees dat er een hoger percentage terugval is bij de toepassing van gedragsactivatie, omdat het slechts een kwestie van tijd is voordat de negatieve overtuigingen van de patiënt weer leiden tot het gedrag dat de depressie veroorzaakt.