Normal_depressie-depressiviteit-man

Het aantal jongeren onder de 21 jaar dat antidepressiva voorgeschreven krijgt is de afgelopen jaren flink gestegen. Vorig jaar gebruikten zo'n 17.000 jongeren het middel SSRI en dat aantal blijft groeien. Volgens deskundigen kan de toename veroorzaakt worden door de lange wachttijden binnen de GGZ, waardoor sneller medicatie wordt voorgeschreven. Dit meldt Nu.nl.

Sinds 2007 is het gebruik van SSRI onder jongeren met 40 procent gestegen. Dit blijkt uit cijfers van Stichting Farmaceutische Kerngetallen (SFK) die aan bod kwamen in een aflevering van Zembla. Het gebruik van antidepressiva steeg vorig jaar het sterkst in de leeftijdsgroep 15 tot 19 jaar. 

De stijging van het aantal jongeren dat antidepressiva gebruikt, is mogelijk te wijten aan de lange wachttijden binnen de GGZ. Hierdoor moeten jongeren soms weken tot maanden wachten voor zij door een therapeut gezien kunnen worden. “Het arsenaal aan psychologische hulp wat beschikbaar zou moeten zijn, is kleiner geworden. Daardoor hebben hulpverleners het dus veel drukker en dan is medicatie een veel snellere interventie”, zo zegt klinisch psycholoog Jan Derksen van de Radboud Universiteit.

Het gebruik van het middel SSRI is niet zonder risico's en daarom hebben onder andere de Landelijke Huisartsen Vereniging en het College ter beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) in het verleden al aan de bel getrokken. In de bijsluiter wordt gewaarschuwd voor suïcidale gedachten. Deze waarschuwing staat echter niet in de richtlijnen voor de huisartsen die het middel voorschrijven. Uit de cijfers van het SFK blijkt dat de helft van de jongeren tussen 18 en 25 jaar antidepressiva voorgeschreven krijgen van de huisarts.

© Nationale Zorggids