Normal_groep_therapie_psychische_hulp

Het merendeel van psychologische studies lijkt nergens op gebaseerd. 60 tot 65 procent van de studies levert andere uitkomsten op als de experimenten worden herhaald met andere proefpersonen. Dat meldt De Volkskrant. 

Een internationaal conglomeraat van 270 psychologen heeft de afgelopen vier jaar honderd onderzoeken herhaald die in het jaar 2008 zijn verschenen in vooraanstaande psychologische vakbladen. Slechts 39 procent van de herhalingen leverde dezelfde uitkomsten op. Bij vier op de vijf studies bleken de gemeten effecten minder sterk of nog maar half zo groot.

Er zijn meerdere factoren die het verschil kunnen verklaren. Mogelijk was het eerste resultaat een toevalstreffer of wetenschappers hebben vooringenomen fouten maakt. Intiatiefnemer Brian Nosek denkt dat dat komt omdat nieuwe positieve uitkomsten meer kans hebben om door de selectie van de vakbladen te komen. “Daardoor kan het gebeuren dat negatieve resultaten juist worden weggelaten. De gepubliceerde vakliteratuur kan zo mooier worden dan de werkelijkheid”, zegt hij.

De psychologen zelf zijn ook blij met de herhalingen. “De psychologie is de eerste discipline die op deze manier wordt getest”, aldus voorzitter Alan Kraut van de Amerikaanse psychologenvereniging APS. “Ik ben trots dat we onze verantwoordelijkheid nemen.”

© Nationale Zorggids