Het is nog een relatief nieuwe functie in de psychiatrische zorg: de ervaringswerker. Het gaat om ex-patiënten die zich bezighouden met mensen met een psychose, een zware depressie of schizofrenie. Op dinsdag 12 mei is er een minisymposium over het opleidingsprogramma Howie the Harp, dat mensen met psychiatrische problematiek opleidt tot ervaringsdeskundige. Dat meldt EenVandaag.
Deze fulltime opleiding duurt één jaar en is overgewaaid uit de Verenigde Staten. Het wordt sinds drie jaar in Rotterdam gegeven. Tijdens het symposium kan er kennis gemaakt worden met het opleidingsprogramma, de functie van ervaringsdeskundige en de meerwaarde voor een GGZ-organisatie.
Psycholoog Michiel Bahler, verbonden aan GGZ Noord-Holland-Noord, werkt al langer samen met ervaringsdeskundigen. Hij is te spreken over deze vorm van zorg voor mensen met psychiatrische problematiek. “Deze ervaringswerkers zijn het levende bewijs dat herstel mogelijk is”, zegt hij. "Zij stralen uit: ondanks dat ik een ernstige ziekte heb gehad, kan ik wel een goed leven leiden. Ze zijn een rolmodel voor de patiënten.”
Meer informatie over het minisymposium kunt u hier vinden.
© Nationale Zorggids
Beste Kamiel, Het opleidingsprogramma Howie the Harp™ leidt juist vanuit de herstelvisie mensen met een eigen ervaring binnen de GGZ op tot ervaringsdeskundige. Oog voor en werken met het eigen herstelproces en dat van medestudenten is een van de belangrijke uitgangspunten van de opleiding. Neem eens een kijkje op www.howietheharp.nl
Ik lees hier de woorden 'patienten' en 'ziekte', Worden hier Ervaringswerkers opgeleid vanuit de Medische visie? Ik prefereer boven alles de Herstelvisie die het heeft over 'clienten' of nog liever: mensen!