Centrum Eetstoornissen Ursula van de ggz-organisatie Rivierduinen gaat aan cliënten vragen wat er onderzocht moet worden op het gebied van eetstoornissen. Het project is uniek omdat meestal door universiteiten of de overheid wordt bepaald wat er wordt onderzocht. Het onderzoek van Rivierduinen wordt ondersteund door Fonds Psychische Gezondheid.
Rivierduinen wil in kaart brengen welke onderwerpen mensen met een eetstoornis, hun naasten en de behandelaren graag onderzocht willen zien. Het Fonds Psychische Gezondheid ondersteunt het onderzoek omdat zij vindt dat mensen met psychische problemen meer betrokken moeten worden bij wetenschappelijk onderzoek. Binnen de voorlichting van het Fonds worden al regelmatig ervaringsdeskundigen ingezet. Zij helpen om meer openheid en begrip in de maatschappij te creëren voor mensen met psychische problemen. Door het onderzoek van Rivierduinen te subsidiëren wil het Fonds specifiek mensen met een eetstoornis helpen.
Doel van het onderzoek is het samenstellen van een top tien van relevante onderzoeksvragen. Hiermee hopen Fonds Psychische Gezondheid en Centrum Eetstoornissen Ursula bij te dragen aan het verhogen van de prioriteit van onderzoek naar eetstoornissen en daarnaast richting te geven aan de inhoud van de onderzoeksagenda. Onderzoeker Angela van der Meer: 'De wetenschappelijke wereld onderzoekt niet altijd wat patiënten belangrijk vinden. Wij willen hun prioriteiten hoger op de agenda zetten.' Meedoen aan het onderzoek kan via http://powertorecover.nl.
Lidewy Hendriks, psycholoog van Fonds Psychische Gezondheid: 'Bij het woord eetstoornissen denken mensen al snel aan anorexia. Maar boulimia (eetbuien gevolgd door braken of laxeren) en binge eating disorder (eetbuien zonder compensatie) komen nog veel vaker voor. Eetstoornissen hebben geen eenduidige aanwijsbare oorzaak, er zijn verschillende oorzaken en omstandigheden die een rol spelen. Daarom vinden wij het belangrijk dat ieder individu de behandeling krijgt die zij of hij nodig heeft. Door hen te vragen naar hun onderzoekswensen hopen wij hieraan bij te kunnen dragen. Op onze webpagina www.psychischegezondheid.nl/eetstoornissen is meer informatie te vinden over klachten en behandelmethoden, evenals een ervaringsverhaal en tips voor naasten. Ook kunnen mensen anoniem contact opnemen met onze hulplijn Korrelatie via 0900-1450 (€ 0,15 p/m).'
© Nationale Zorggids