Logo_fonds_psychische_gezondheid

Bijna twee derde van de Nederlanders heeft na het werk geen energie meer om dingen te doen. Dit blijkt uit een stresstest op de website van Fonds Psychische Gezondheid, die door meer dan 74.000 mensen is ingevuld. In het kader van de Week van de Werkstress (3 tot en met 7 november) vraagt het Fonds aandacht voor overbelasting van werknemers en het voorkomen van psychische klachten en een burn-out. Dat meldt Fonds Psychische Gezondheid.

Werkstress hoeft niet veroorzaakt te worden door de werksituatie alleen. Ook de combinatie van hoge werkbelasting met belasting in het privéleven kunnen voor stressklachten zorgen. Wanneer in de privésituatie bijvoorbeeld sprake is van een echtscheiding, sterfgeval of andere ingrijpende gebeurtenis, dan kan dit een dusdanige belasting met zich meebrengen dat iemand het werk dat hij of zij normaal doet, niet aankan. Aanhoudende spanningsklachten kunnen ervoor zorgen dat iemand minder goed functioneert op het werk.

De stresstest bevat vragen over ontspanning, herstel en mate van assertiviteit. Opvallend is dat 61 procent van de deelnemers aan de test aangeeft nog harder te gaan werken wanneer het werk hen teveel wordt. Jean-Pierre van de Ven, psycholoog bij Fonds Psychische Gezondheid: 'Harder gaan werken als het werk je boven het hoofd stijgt is begrijpelijk, maar niet wenselijk. Het is het tegenovergestelde van wat je zou moeten doen om werkstress en uiteindelijk een burn-out te voorkómen. Juist als je teveel op je bord hebt is het belangrijk om momenten van ontspanning in te lassen en te leren ‘Nee’ te zeggen.'

Op de website van Fonds Psychische Gezondheid zijn tien tips te vinden om werkstress aan te pakken. Meer informatie over (werk)stress en burn-out is te vinden op www.psychischegezondheid.nl/werkstress.

© Nationale Zorggids