Normal_depressief_gezicht

Schaamte is de grootste belemmering bij het zoeken van hulp voor psychische problemen. Dit blijkt uit een onderzoek van de private GGZ-instelling U-center onder 1051 Nederlanders. Een kwart van de ondervraagdenzoekt geen psychische hulp omdat ze zich schamen. Van jongeren tussen 18 en 29 jaar geeft een derde aan dat schaamte een te grote drempel is en van de 65 plussers voelt twintig procent zich te gegeneerd om hulp in te schakelen. Dat meldt U-Center.

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat de cijfers niet veel verschillen per provincie. In Noord-Holland is voor 32 procent van de deelnemers schaamte een zware belemmering voor het aanpakken van psychische of alcohol- en drugsgerelateerde problemen. In Flevoland is dit percentage 21 procent.

Bij het kiezen van een behandelaar kijken mensen vooral naar de kwaliteit van de zorginstelling. Informatie hierover wordt opgezocht via internet, bijvoorbeeld op de zorgkaart Nederland. Voor mensen die help zoeken voor hun psychische klachten is de wachttijd een belangrijke factor. Meer dan de helft van de ondervraagden vindt wachttijd, na kwaliteit, het belangrijkste criterium. Bijna de helft (49 procent) vindt wachttijd voor een behandeling onaanvaardbaar. Daarnaast speelt ook de hoogte van de eigen bijdrage een rol bij 44 procent van alle ondervraagden.

© Nationale Zorggids