Logo_fpglogo

Eén op de drie mensen die kampt met een angststoornis durft hierover niet te praten. Zelfs goede vrienden en naasten worden niet ingelicht over de angst- en paniekaanvallen. Dit blijkt uit onderzoek van Motivaction. Het Fonds Psychische Gezondheid gaf opdracht voor het onderzoek in het kader van de Landelijke Dag Psychische Gezondheid, die komende vrijdag plaatsvindt. Dit meldt Gezondheidsplein. 

Er ligt nog altijd een groot taboe op angststoornissen. Het doorbreken van dit taboe staat centraal tijdens de Landelijke Dag Psychische Gezondheid, komende vrijdag.  Wanneer iemand last heeft van een angststoornis dan heeft deze persoon moeite met het doen van dingen die buiten hun comfortzone liggen. 
 
Tijdens het onderzoek gaf 37 procent van de respondenten aan onbekende situaties uit de weg te gaan. “Maar hoe vaker je iets waar je bang voor bent vermijdt, hoe moeilijker het wordt om de angst later onder ogen te zien”, aldus Baer Jonkers, psycholoog van Fonds Psychische Gezondheid. Veel mensen met een angststoornis zijn bang afgewezen te worden door hun angst- of paniekaanvallen. In het onderzoek gaven 6 van de 10 Nederlanders aan dat ze een angststoornis niet zouden vermelden bij een sollicitatie. Veel mensen vinden een angststoornis niet binnen de normen van de harde prestatiemaatschappij passen. Daartegenover stelde 4 op de 10 respondenten dat ze liever geen sollicitant zouden nemen als deze een angststoornis had. Dit duidt op grote onwetendheid,  zo stelt Jonkers. Werkgevers verwachten dat deze mensen een frequenter ziekteverzuim hebben, maar dit is wetenschappelijk niet bewezen. 
 
Mensen met een angststoornis stuiten daarnaast ook in hun omgeving op veel onbegrip. Zo bleek uit het onderzoek dat 25 procent van de Nederlanders denkt dat een avondje kroegen uitkomst kan beiden bij angst- en paniekaanvallen. 
 
© Nationale Zorggids