Stress

Mensen kunnen empatische stress ervaren. Wanneer iemand in een stressvolle situatie geobserveerd wordt, maakt de toekijkende persoon het stresshormoon cortisol aan. Stress is dus besmettelijk, zo concluderen onderzoekers na een grootschalige Duitse studie. Dit meldt Scientias.nl. 

Tijdens het onderzoek moesten proefpersonen een stresstest doen. Hierbij moesten ze onder het toekijkende oog van twee analisten verschillende taken uitvoeren en interviews verrichten. 95 procent van de proefpersonen raakten tijdens deze test gestresst. Bij slechts 5 procent werd geen verhoogde cortisolwaarde gemeten. 
 
Een andere groep proefpersonen observeerde de testkandidaten. Bij een kwart van de toeschouwers werd een significante toename van cortisol gemeten. Wanneer een toeschouwer zijn partner de stresstest zag doen trad met name empatische stress op; in 40 procent van de gevallen raakte de observerende partner gestresst. Wanneer er een wildvreemde de test afname was de stress in 10 procent van de gevallen besmettelijk. 
 
Daarnaast hing de besmettelijkheid van de stress tevens samen met de locatie. Het aantal toeschouwers met een verhoogde cortisolwaarde was hoger wanneer zij meekeken vanachter glas dan wanneer zij televisiebeelden waarnamen. 
 
Dit onderzoek toont aan dat er een sneeuwbaleffect kan ontstaan. Mensen ervaren al veel stress in de huidige maatschappij en uit deze studie is dus naar voren gekomen dat mensen die zelf vrij relaxt zijn toch nog gestresst kunnen worden door in aanraking te komen met andere gestresste mensen. Hoge stress niveaus kunnen echter leiden tot psychische problemen zoals een burn-out, depressie of angst. Toekomstig onderzoek zal moeten uitwijzen hoe de empatische stress precies wordt overgedragen en hoe de invloed van stress op omstanders kan worden teruggedrongen. 
 
© Nationale Zorggids