Mensen die lijden aan een eetstoornis hebben een ruim twee keer verhoogd risico om later diabetes te krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van Peter de Jonge in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).
De Jonge van het Interdisciplinair Centrum Psychopathologie en Emotieregulatie van het UMCG is een van de initiatiefnemers van een mondiale studie onder ruim 50.000 deelnemers uit negentien landen. Hij concentreerde zich op de vraag welke van zestien psychische aandoeningen de kans op suikerziekte vergroten.
Bij deelnemers met boulimia bleek het risico op diabetes 2,1 keer verhoogd, bij mensen die lijden aan vreetbuien was dat 2,6 keer. Ook door depressie (1,6 keer verhoogd risico) en periodieke explosieve stoornis (1,3 keer) neemt de kans op diabetes toe. De Jonge: 'Dat laatste houdt bijvoorbeeld in dat een kind een tijd lang extreme woedeaanvallen heeft'.
Het onderzoek maakt het mogelijk om vroeg in te grijpen om de kans op diabetes te verkleinen. De Jonge: 'Het fascinerende aan de resultaten vind ik dat ze mogelijk een patroon blootleggen dat tot diabetes leidt. Misschien is die periode waarin het kind geregeld in woede uitbarst en van alles stuk gooit wel een gevolg van een verstoring in zijn glucosesysteem, en daarmee een fysieke voorbode van de depressie die later komt. En van de diabetes die nog weer later wordt vastgesteld. Om deze theorie te toetsen is nog vervolgonderzoek nodig, maar als het klopt kun je kinderen met een verhoogd risico vroegtijdig opsporen en proberen suikerziekte te voorkomen.'
© Nationale Zorggids