Normal_mishandeling_kind_verdriet_angst

Bijna  een op de vijf mensen met psychische klachten gaat daarmee niet naar de huisarts. Voornamelijk 65-plussers en jongeren denken dat de klachten vanzelf zullen overgaan of vermijden een bezoek aan de huisarts uit schaamte. Dat meldt GGZ Nieuws.

Uit onderzoek in opdracht van de private GGZ-kliniek U-center onder ruim duizend mensen blijkt dat op het hebben van psychische klachten nog een groot taboe rust. Ouderen zijn vaak nog opgevoed in een tijd waarin psychische klachten zogenaamd niet bestonden. Onder jongeren is het niet 'cool' om psychische problemen toe te geven. Een vijfde van de ondervraagde jongeren ziet psychische klachten als falen, zegt Ingrid Weijnen, GZ-psycholoog en directeur van U-center.

Ook schaamte speelt een belangrijke rol in het vermijden van de huisarts. Van de jongeren tussen achttien en 24 jaar blijkt twaalf procent bang voor wat de omgeving van de psychische klachten vindt. Ouderen trekken zich iets minder aan van wat anderen vinden.

Het grootste taboe ligt op verslavingsproblemen, gevolgd door angststoornissen, depressie en burn-out. Opvallend zijn de verschillen tussen mannen en vrouwen. Bijna een kwart van de mannen vindt  dat hier een taboe op rust tegenover veertien procent van de vrouwen.

© Nationale Zorggids