23 juli 2013 om 11:11
< 1 min lezen

Huisartsen bezorgd over gebrekkige hulp bij psychische klachten

Huisartsen in Nederland zijn bezorgd over het gebrek aan hulp voor mensen met psychische klachten. Dat blijkt uit een peiling onder 800 huisartsen van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). Steeds meer mensen komen met psychische klachten op het spreekuur terwijl het voor huisartsen moeilijker is geworden om patiënten door te verwijzen. Dit meldt het AD.

Meer dan de helft van de ondervraagde huisartsen ziet het laatste half jaar het aantal mensen met psychische klachten dat op het spreekuur komt, toenemen. Het gaat dan om klachten als slaapproblemen en overspannenheid. Ook zijn er meer patiënten met complexe klachten zoals depressies bijgekomen, meldt 45 procent van de huisartsen.
 
In januari van dit jaar zijn de regels voor het doorverwijzen van mensen met psychische problemen aangepast. De huisarts kan een patiënt minder makkelijk doorsturen naar een specialist en moet dus vaker zelf de problemen zien op te lossen. “De huisarts is als vertrouwenspersoon van de patiënt bij uitstek in staat om deze zorg te leveren”, zegt voorzitter van de LHV Steven Eijck, “maar dan moet er wel voldoende capaciteit zijn om mensen met complexere klachten door te verwijzen. Dit onderzoek laat helaas een ander beeld zien.” 
 
© Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van ggz
    • GGZ

    Zorgwekkende stijging zelfdodingen onder jongeren; experts benadrukken belang van gesprek

    14 februari 2025 om 12:41
    • GGZ

    ‘Chronisch zieken profiteren nauwelijks van verlaging zorgkosten’

    14 februari 2025 om 11:16

Aankomende evenementen

10 Mar
AMS workshop: writing a good abstract
  • Noord-Holland
10 Mar
Slim samenwerkenin de zorg event.
  • Utrecht
11 Mar
Workshop uiterlijke verzorging voor patiënten met kanker
  • Gelderland