UTRECHT - Het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) heeft voor het eerst in één onderzoek een overzicht van vrijwel alle behandelaars binnen de ggz gemaakt en hun bevoegdheden in kaart gebracht. Aan de hand van het onderzoek kan gekeken worden hoeveel mensen er in de diverse beroepsgroepen werken, of zij BIG (wet Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg)-geregistreerd zijn en welke vooropleiding zij voor hun beroep genoten hebben.
In de geestelijke gezondheidszorg werken ruim 18.000 krachten, waarvan 13.000 BIG-geregistreerd zijn. Opvallend is dat er ten minste 3650 psychologen en 1450 orthopedagogen in de zorg zonder BIG-registratie werken. Ook bleken behandelaars met dezelfde BIG-registratie zoals bijvoorbeeld gezondheidzorgpsychologen en psychotherapeuten vaak een verschillende studieachtergrond te hebben. Uit het onderzoek blijkt dat niet alle BIG-geregistreerde behandelaars ook daadwerkelijk in de zorg werkzaam zijn. Voor behandelaars met meerdere registraties is dit echter wel zeer aannemelijk.
“De onzekerheid is nu nog hoeveel niet-BIG erkende psychologen en orthopedagogen werkzaam zijn in de zorg die geen lid zijn van het NIP (Nederlands Instituut van Psychologen) of de NVO (Nederlandse vereniging van pedagogen en onderwijskundigen). Daar gaan we extra onderzoek naar doen”, zo stelt NIVEL-onderzoeker Lud van der Velden. Inzicht in deze cijfers is van belang voor het bepalen van de opleidingscapaciteit voor de diverse beroepen. Bovendien moet er worden nagedacht over de vraag wat de gewenste verdeling is van de verschillende soorten hulpverleners.
© Nationale Zorggids / Jochum Admiraal