Sleepmedicatie niet altijd effectief

BAARN - De werkzaamheid van sommige slaapmiddelen, zogenaamde Z-geneesmiddelen, is niet altijd wetenschappelijk bewezen. Psychische behandelingen zouden op de korte termijn net zo effectief zijn als geneesmiddelen en op de lange termijn zelfs effectiever, beweren Amerikaanse onderzoekers na een recente studie. Dit meldt Gezondheidsnet.nl.

Wetenschappers bestudeerden dertien eerdere studies naar de meest gebruikte slaapmiddelen. Ze vonden bij de Z-slaapmiddelen Zopiclon, Zolpidem en Zaleplon niet genoeg wetenschappelijk bewijs voor de voordelen van zulke middelen, zoals een hogere kwaliteit slaap of beter functioneren overdag.

Hoewel de medicijnen de tijd om in slaap te vallen korter kunnen maken, is de helft hiervan toe te schrijven aan het placebo-effect, zo blijkt uit het onderzoek onder 4300 mensen. Psychische behandelingen blijken vaak effectiever en hebben niet de bijwerkingen van medicijnen, zeggen de wetenschappers. “We moeten dan ook meer aandacht besteden aan deze behandelingen en de toegankelijkheid voor patiënten met slaapproblemen vergroten”, aldus onderzoeker Niroshan Siriwardena.

Het Amerikaans onderzoek is gepubliceerd in het British Medical Journal.

© Nationale Zorggids / Florian Kersten