UTRECHT - Gebrek aan plezierbeleving (anhedonie) wordt mogelijk beter behandeld met een nieuw soort antidepressivum dan met de gebruikelijk voorgeschreven antidepressiva, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht. Van de miljoen Nederlanders die antidepressiva slikken, reageert een grote groep niet op de medicatie. Vooral anhedonie blijkt hierdoor moeilijk behandelbaar.
Uit het onderzoek van Jolanda Prins, die 28 november aan de universiteit promoveert, blijkt dat bij depressie de regulering van drie zogeheten monoamines uit balans is. De relatief nieuwe triple-heropname-remmers (TRIs) zouden deze balans mogelijk beter kunnen herstellen dan met de gebruikelijke serotonine-heropname-remmers (SSRIs) het geval is.
Anhedonie hangt vermoedelijk samen met een verstoring van het dopaminesysteem in de hersenen, omdat dopamine de plezierbeleving reguleert. Uit het onderzoek van Prins blijkt dat ratten die dopamineverhogende medicijnen kregen een verbeterde plezierbeleving hadden, terwijl de ratten niet verslaafd raakten aan de medicijnen.
© Nationale Zorggids / Florian Kersten
het is valdoxan in een nieuw jasje. het grootste gif met gevaarlijke bijwerkingen. dan nog liever de oude brol van vroeger. Is dat wetenschap ? moet je die bijsluiter echt lezen, echt doen voor je er mee begint... zeker als je al allergisch hebt gereageerd of bijwerking had.
Ik was 20 jaar aan de pil en geloof me géén enkel bleef werken, dan moest ik veranderen en weer stoppen door de levensbedreigende bijwerkingen, en dan maar weer een ander, elk nieuw medicijn zou een wonder zijn, herinner U de Prozac hysterie... Artsen vegen de bijwerkingen als nonsens van tafel, meer dan eens op het spoed gelegen zelfs nà de eerste inname... ocharme die ratten... en dan gaan ze het testen op proefpersonen, laat mij niet lachen. Ik ben nu 10 jaar met zelfbeheersing bezig en herkenning: ik heb een maniodepressie en chizo maar ik blijf met deze therapie onder controle, elke dag is een wedergeboorte, niet alle dagen lukken mij, maar beter zo dan je volledig kapot te laten maken met iets wat enkel goed is om ratten mee uit te roeien.
Zijn de tri's al op de markt ? Kunnen ze al voorgeschreven worden door de psychiater ?
Zijn er al resultaten bij mensen bekend, en om welk merknaam medicatie / of werkzame stof gaat het dan. Vrg. Michel