De gemeenten IJsselstein en Leusden moeten van het ministerie van Volksgezondheid stoppen met het stellen van een inkomensgrens bij het verstrekken van huishoudelijke hulp. Het ministerie gedoogde dit beleid voorheen wel, mar maakt daar nu een einde aan. Het mag niet volgens de wet. Dit meldt RTV Utrecht.
IJsselstein en Leusden kunnen het aantal aanvragen van huishoudelijke hulp via de Wmo niet meer aan. Dit is sinds 2019 het geval, toen een inkomensonafhankelijk abonnementstarief van 19 euro per maand werd ingesteld. Gemeenten krijgen hun begrotingen hierdoor niet meer rond, en tegelijkertijd komen hulpbehoevenden op een wachtlijst te staan vanwege de grote vraag naar huishoudelijke hulp. Leusden introduceerde in 2021 een inkomenstoets en IJsselstein werkt er sinds januari van dit jaar mee.
Inkomenstoets niet toegestaan
Hoewel er rond 2026 ook landelijk weer een einde komt aan het abonnementstarief, maakt het ministerie toch een einde aan het gedoogbeleid dat het eerder voerde uit begrip voor de situatie. “Gemeenten mogen bij hun beoordeling of een inwoner ondersteuning nodig heeft niet diens financiële situatie betrekken.”
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky