Om de besmettingsaantallen naar beneden te brengen en de veiligheid voor mensen met een beperking of chronische aandoening te verhogen, bepleit Ieder(in) in een brief aan de Tweede Kamer en het kabinet een drietal noodzakelijke maatregelen. Dit meldt Ieder(in).
Naast ouderen en mensen in een zorginstelling lopen ook veel mensen met een chronische aandoening of beperking extra risico om ernstig ziek te worden van corona. Toch worden ze in het beleid vaak over het hoofd gezien, zegt Ieder(in). Uit onderzoek van de belangenbehartiger onder 1.700 mensen blijkt dat velen zich daardoor als tweederangsburger voelen.
Uit datzelfde onderzoek blijkt ook dat velen zich buitenshuis onveilig en onbeschermd voelen. Nu de besmettingsaantallen oplopen, gaan mensen opnieuw in zelfisolatie, velen houden opnieuw kinderen thuis van school en sommigen halen zelfs een boostervaccinatie in het buitenland.
Drie maatregelen
Voor mensen met een verhoogd gezondheidsrisico is – met het huidige hoge aantal besmettingen onder gevaccineerden – de focus op een 2G-beleid volstrekt ontoereikend voor een veiliger deelname aan de samenleving, stelt Ieder(in). Om de besmettingsaantallen naar beneden te brengen en de veiligheid voor mensen met een chronische aandoening of beperking te verhogen, bepleit de belangenbehartiger drie maatregelen: bied álle mensen met een verhoogd gezondheidsrisico versneld een booster aan, zorgt dat de basismaatregelen overal gelden en breid de verplichting om een mondkapje te dragen uit, en maak grootschalig testen mogelijk. “Want testen is het allerbelangrijkste instrument om de veiligheid voor mensen met een beperking of chronische aandoening te bevorderen.”
Door: Nationale Zorggids