De MS Vereniging roept het ministerie van Volksgezondheid en Zorginstituut Nederland op om stamceltherapie nu mogelijk te maken voor patiënten met multiple sclerose. Donderdag gingen de drie partijen hierover met elkaar in gesprek. Een kleine groep mensen met MS die geen medicijnen meer kunnen gebruiken en snel zieker worden, heeft baat bij stamceltransplantatie. Dit melden MS Vereniging en Algemeen Dagblad.
Bij de zogenoemde Hematopoietische StamcelTransplantatie (HSCT) krijgt het afweersysteem een soort herstart. Eerst worden stamcellen uit het bloed van de patiënt geïsoleerd. Daarna krijgt hij medicijnen toegediend die de ontregelde afweercellen doden (chemo- en immunotherapie). Vervolgens worden de eigen stamcellen teruggegeven aan de patiënt. Deze stamcellen vormen het nieuwe afweersysteem. De behandeling is het meest effectief bij patiënten waarbij ondanks het gebruik van DMT’s (MS-remmende medicatie) veel ontstekingen in het centraal zenuwstelsel ontstaan.
Internationaal vergelijkend onderzoek
Verschillende Europese landen vergoeden HSCT, maar Nederland is nog niet zover. Mede doordat neurologen eerst de resultaten van een internationaal onderzoek willen zien, dat duidelijk maakt voor wie de stamceltherapie effectief is en wat de risico’s zijn voor mensen die de therapie ondergaan.
De MS Vereniging snapt dat neurologen willen wachten op de uitkomsten van het onderzoek, maar “omdat we zien dat deze behandeling in het buitenland buitengewoon effectief is vinden wij het gerechtvaardigd om vooruitlopend daarop via een tijdelijke regeling de behandeling mogelijk te maken voor de beperkte groep patiënten waarbij andere behandelingen niet werken”.
In de tussentijd gaan wanhopige patiënten naar Mexico, Rusland of India, waar ze tot 100.000 euro moeten betalen voor HSCT in een particuliere kliniek.
Door: Nationale Zorggids