2 november 2020 om 13:36
< 1 min lezen

Door coronacrisis nóg meer artsen voor verstandelijk gehandicapten nodig

Nederland had al een tekort aan artsen verstandelijk gehandicapten, maar door de coronacrisis is de behoefte hieraan alleen maar toegenomen. De 250 bestaande AVG-artsen kunnen het werk niet aan. Dit meldt Nieuwsuur, 

Bijna alle AVG-artsen werken in een gehandicaptenzorginstelling, waar mensen met een verstandelijke beperking wonen. Maar de grootste groep mensen met een verstandelijke beperking woont helemaal niet in een instelling en kan door de coronacrisis niet meer zo gemakkelijk in contact komen met een arts. Waar thuiswonenden voorheen een afspraak konden maken bij een polikliniek van een zorgaanbieder, kan dat nu bijna niet meer. Veel poli’s zijn gesloten en alleen toegankelijk voor spoedeisende zorg.

Drie- of viervoudige van huidige aantal artsen nodig

Beroepsvereniging NVAVG vertelt dat de tekorten aan AVG-artsen sinds de crisis alleen maar groter zijn geworden. “Om aan de vraag te voldoen, kunnen we zeker het drie- of viervoudige aan AVG’s gebruiken”, zegt voorzitter Matijn Coret. Maar helaas blijft 75 procent van de vacatures lange tijd onvervuld. Huisartsen kunnen de gaten niet tijdelijk opvullen, want zij hebben onvoldoende kennis over mensen met een beperking in huis.

Minder studenten

Terwijl de vraag naar artsen verstandelijk gehandicapten alleen maar toeneemt, volgen steeds minder studenten de gespecialiseerde opleiding. Hier is al sinds 2015 een dalende trend zichtbaar. In 2019 meldden veertien studenten zich aan voor de vervolgopleiding. Onder meer het Erasmus MC kan daardoor niet zoveel AVG-artsen afleveren als het zou willen. Een campagne, gesubsidieerd door het ministerie van Volksgezondheid, moet volgend jaar meer studenten opleveren. 

Door: Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van gehandicaptenzorg