Mensen met een visuele beperking ervaren steeds meer problemen met elektrische auto’s en scooters die zij niet horen aankomen. Het aantal elektrische voertuigen is toegenomen van 44.984 in 2018 naar ongeveer 100.000 in 2019. Dat houdt in dat steeds meer blinden en slechtzienden worden geconfronteerd met deze voertuigen. Waar zij een benzine- of dieselauto horen aankomen, is de stille elektrische auto niet hoorbaar. Dit meldt Telegraaf.
Sascha van Roon uit Amersfoort weet er alles van. Sinds het overlijden van haar hulphond Bijou moet zij volledig op haar gehoor vertrouwen om te beslissen of zij veilig kan oversteken. Ze zegt al twee keer bijna aangereden te zijn. Zelfs bij een zebrapad met een groen stoplicht, kan ze niet volledig zeker zijn van een veilige omgeving. Onlangs stond ze samen met een moeder met kinderwagen te wachten bij het stoplicht. Deze sprong op groen en de moeder begon al te lopen. Met haar goede gehoor kon Van Roon horen dat er een auto optrok en hen bijna aanreed. Ze kon de moeder nog net stoppen.
Levensgevaarlijke situaties
“Automobilisten gaan er veelal blind van uit dat ze gezien worden en dat daarom wordt geanticipeerd”, zegt Yvonne van Geel, die zeer slechtziend is. “Dat doen wij op ons gehoor, maar met de toename van elektrische wagens en ook steeds meer scooters is het levensgevaarlijk voor ons omdat je die veelal niet hoort aankomen.” Van Roon is blij dat ze binnenkort een nieuwe blindengeleidenhond krijgt, die ook getraind is om elektrische voertuigen te zien aankomen.
Elektrische auto heeft motorgeluid bij lage snelheid
Sinds de zomer van 2019 moeten nieuwe elektrische auto’s een motorgeluid laten horen wanneer zij 20 kilometer per uur of langzamer rijden. Zo kunnen mensen met een visuele beperking auto’s die stapvoets rijden horen aankomen. Dit is ook handig voor mensen zonder een visuele beperking, die bijvoorbeeld in parkeergarages geen auto’s achter zich horen aankomen. Dit geldt echter niet voor scooters en elektrische auto’s die voor 2019 zijn gebouwd. Die maken geen geluid.
Door: Nationale Zorggids