Logo_logo_cedris

Cedris, de landelijke koepel van sociale werkplaatsen, gaat onderzoeken of meer sociale werkbedrijven (SW) werknemers inhuren via een uitzendbureau. Deze constructie, die bedacht is door oud-directeur van Alescon en bekritiseerd politicus William Moorlag, betaalt via deze schijnconstructie structureel minder loon aan werknemers met een arbeidsbeperking. De FNV stelt dat de Moorlag-constructie vaker wordt toegepast, wat volgens de rechter niet mag. Dit meldt Dagblad van het Noorden.

Moorlag besloot tot de constructie toen er fors werd bezuinigd op de sociale werkplaats. Het doel was om mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te krijgen en te houden en het zou mogelijk een opstap kunnen zijn naar een baan in de reguliere sector. De cao en het loon is echter gunstiger via de Wet Sociale Werkvoorziening (WSW), dan die van het uitzendbureau.

Hoewel de constructie via de wet is toegestaan, zou dit alleen voor een korte periode wenselijk zijn. Echter blijken arbeidsbeperkten bij sociale werkplaats Alescon in Drenthe voor lange tijd te werken via het uitzendbureau. De rechter tikte het bedrijf daarom op de vingers, omdat de enige motivatie voor Alescon financieel gewin was. Cedris hoopt samen met de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG) en vakbonden samen te werken in het opsporen van mogelijke andere bedrijven die dezelfde werkwijze hanteren. “ Mocht dat zo zijn, dan treden we graag met de SW-bedrijven in overleg”, aldus Jan-Jaap de Haan, directeur van Cedris.

In de Participatiewet is afgesproken dat er geen nieuwe werknemers meer kunnen instromen naar de sociale werkplaats. Het plaatsen van werknemers met een arbeidsbeperking gebeurt nu via het uitzendbureau, dat in het geval van Alescon eigendom is van het sociale werkbedrijf. Deze ‘nieuwe’ werknemers doen precies hetzelfde werk als de werknemers die nog via de WSW zijn binnengekomen, maar moeten dat doen voor minder loon en reiskosten en overige arbeidsvoorwaarden zijn veelal slechter via de cao van het uitzendbedrijf.

Door: Redactie Nationale Zorggids