Normal_fnv_logo

Vakbond FNV is zeer ongerust over de cijfers die het Sociaal Cultureel Planbureau begin deze week publiceerde over de houding van werkgevers tegenover werknemers met een arbeidsbeperking. Hieruit blijkt dat bijna de helft van de werkgevers in het bedrijfsleven geen mensen wil aannemen met een beperking. Slechts 11 procent is van plan dit te gaan doen. Dat meldt FNV. 

Drempelverlagende regelingen zoals loonkostensubsidie of no-riskregeling bij ziekte zijn veelal onbekend. ‘Een zeer somber toekomstbeeld voor de duizenden kwetsbare werknemers in Nederland als de uitvoer van de banenafspraak er op deze manier uitziet. De roep om de Wet Sociale Werkvoorziening (WSW) weer in ere te herstellen, klinkt sterker dan ooit,’ zegt FNV-vicevoorzitter Kitty Jong.

Targets gehaald dankzij SW-bedrijven

Het bedrijfsleven en de overheid hebben in het Sociaal Akkoord in 2013 beloofd dat er in 2025 minimaal 125.000 mensen met een arbeidsbeperking een baan zouden hebben. De cijfers in 2016 zagen er op papier nog goed uit, al plaatste de FNV hier de kanttekening bij hoe duurzaam deze plaatsingen waren. Een groot deel van deze behaalde banen kwam via detacheringen tot stand vanuit de sociale werkvoorziening (SW) bij werkgevers in het bedrijfsleven.

Jong: “Dat toont aan dat de rol van de SW heel belangrijk is voor het aan het werk helpen van mensen met een arbeidsbeperking. Zij hebben kennis en ervaring met de doelgroep en met de regelingen. Daarom is het belangrijk dat de overheid de rol en de infrastructuur van de sociale werkvoorzieningen weer gaat erkennen.”  Volgens Jong heeft de banenafspraak geen kans zonder de SW-bedrijven.

Weeffouten moeten uit Participatiewet

Het waarmaken van de afspraken over de garantiebanen en het nieuwe beschutte werk vindt FNV belangrijk, omdat de Wet Sociale Werkvoorziening vanaf 1 januari 2015 is gesloten voor nieuwe mensen met een arbeidsbeperking. Jong : ‘De FNV vraagt zich inmiddels hardop af of dit geen historische fout is geweest van het vorige kabinet. Misschien moet de sociale werkvoorziening toch weer opengesteld worden voor nieuwe arbeidsbeperkte medewerkers.’

Het kabinet heeft een deel van de afspraken gebroken door voor loondispensatie te kiezen in plaats van voor de afgesproken loonkostensubsidie, waardoor kwetsbare medewerkers minnder dan het wettelijk minimum loon gaan verdienen. Met de opbrengsten afkomstig uit deze ‘loonknip’ verwacht het kabinet 20.000 extra beschutte werkplekken te realiseren. Een mooie doelstelling, vindt FNV, maar de financieringswijze erachter deugt niet. Jong heeft er bovendien een hard hoofd in, omdat tot nu toe slechts vierhonderd van de eerder overeengekomen 30.000 nieuwe beschutte werkplekken zijn gerealiseerd. 

Door: Redactie Nationale Zorggids