Hoortoestelfabrikant Oticon introduceert Oticon Opn: een baanbrekende innovatie in hoorzorg waarbij het hoortoestel via internet verbonden kan worden met een reeks alledaagse apparaten. Het is mogelijk om het product zo te programmeren dat ze rechtstreeks communiceren met bijvoorbeeld een deurbel, thermostaat, koffiezetapparaat en beveiligingssysteem. Het is voor het eerst dat een hoortoestel met een dergelijke mogelijkheid is uitgerust. Dit meldt Oticon.
Het Internet of Things (IoT) bestaat al sinds 1999 en inmiddels zijn steeds meer apparaten verbonden en in staat om met elkaar te communiceren, bijvoorbeeld fitness-trackers en sfeerverlichtingssystemen. De hoortoestelfabrikant hoopt dat deze eerste fase van het Internet of Things wordt vervangen door een meer betekenisvolle fase. Daarom lanceert de fabrikant Project ON, een nieuwe technologie die ervoor zorgt dat haar laatste generatie hoortoestellen, Oticon Opn(tm), deel uitmaakt van het Internet of Things via de online service If This Then That.
"Kinderen met gehoorverlies zijn bijvoorbeeld afhankelijk van hun hoortoestel. Een lege batterij betekent veel meer dan slechts wat ongemak. Een IoT-hoortoestel kan dit probleem voorkomen door een sms naar een ouder te sturen wanneer de batterij bijna leeg is. Voor een moeder met gehoorverlies kan het ook handig zijn wanneer de babyfoon een melding stuurt naar haar hoortoestel wanneer de baby huilt”, zegt Michael Porsbo, projectmanager van Project ON.
Project ON biedt daarnaast ook het gemak dat mensen zo waarderen van het Internet of Things. Een vriendelijk geluidje in het hoortoestel wanneer de deurbel gaat, of het hoortoestel laten weten dat de lampen en de verwarming automatisch worden uitgeschakeld wanneer men het huis verlaat, kan het leven voor mensen met een hoortoestel makkelijker en veiliger maken.
Door: Redactie Nationale Zorggids