Als gevolg van de ontslagen bij TSN Thuiszorg is er sinds vorige week onvoldoende personeel beschikbaar voor huishoudelijke hulp. Hierdoor zitten nu minstens 150 Groningers zonder thuishulp. Dat meldt de NOS.
Zolang de faillissementsaanvraag bij TSN loopt, kan de organisatie geen nieuwe mensen aannemen. De thuiszorgorganisatie praat met de gemeente Groningen over een oplossing. Woordvoerder Jeroen Diepemaat van TSN zegt dat adequate bediening van de cliënten afhankelijk is van de lopende procedure en van de bewindvoerders. Hij verwacht op korte termijn meer duidelijkheid te kunnen verschaffen.
Gisteren hield de Groningse gemeenteraad op aanvraag van de SP en de Stadspartij een spoeddebat over TSN. Wethouder Ton Schroor zegt niet eerder op de hoogte te zijn geweest van het grote aantal cliënten zonder thuishulp. “TSN had ons verzekerd dat we ons geen zorgen hoefden te maken, dat ze zich aan het contract zouden houden”, zegt de Groningse wethouder. Schroor neemt het de organisatie kwalijk dat het de gemeente niet eerder op de hoogte heeft gesteld van de problemen. De wethouder gaat nu zelf actie ondernemen. Hij heeft inmiddels nagevraagd wie zonder thuishulp zit en gaat op basis daarvan bekijken hoe deze mensen geholpen kunnen worden.
Regiobestuurder Riek van Kampen van de FNV wijt het aan de late bekendmaking van het beleid van de gemeente. “We hebben vorig jaar al aangegeven dat het mis zou gaan. Nu, drie maanden later, is het al zover”, aldus de regiobestuurder. Hij zegt met de wethouder te hebben gesproken. Deze gaf aan dat er slechts 38 klachten waren binnengekomen. Volgens Van Kampen vergeet hij daarmee dat thuiszorgcliënten, waaronder veelal ouderen, gehandicapten en chronisch zieken vallen, niet snel alarm slaan. Daarom houdt hij de wethouder verantwoordelijk voor het probleem.
Het probleem wordt volgende week dinsdag besproken. Schroor zegt met het college te gaan bekijken hoe de thuiszorgorganisatie is omgegaan met de contracten en wat de vervolgstappen zullen zijn. Hij trekt de betrouwbaarheid van TSN in twijfel.
©Nationale Zorggids