Mensen met een beperking sporten gemiddeld minder vaak dan mensen zonder beperking en zijn ook minder vaak lid van een sportvereniging. De gemeente Zeist en het Gehandicapten Platform Gemeente Zeist (GPPZ) hebben een app ontwikkeld waarmee mensen met een beperking aan kunnen geven hoe de bereikbaarheid, toegankelijkheid en bruikbaarheid van een sportaccommodatie is. Dit meldt de gemeente Zeist.
Op dinsdag hebben wethouder Sport Sander Jansen samen met Jos Sprenkels van het Gehandicapten Platform Gemeente Zeist (GPPZ) een bezoek gebracht aan zwembad Dijnselburg in Zeist. Het doel van het bezoek was het testen van de app Sportdrempelvrij. De app zit momenteel in de testfase voordat deze in oktober landelijk wordt uitgerold tijdens de Week van de Toegankelijkheid.
Zowel sporters als niet-sporters met een beperking ervaren diverse belemmeringen bij het sporten, zoals problemen met vervoer, gebrek aan (kennis over) sportmogelijkheden en de ervaring dat sportaccommodaties niet of onvoldoende zijn aangepast of toegankelijk zijn. Om deze redenen heeft het Mulier Instituut, in samenwerking met Foqus Consultancy - met steun van het Revalidatiefonds en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport - de app Sportdrempelvrij ontwikkeld. De app is bedoeld om meer inzicht te krijgen in belemmeringen die mensen met een beperking ervaren bij het bezoeken van bijvoorbeeld een sporthal, zwembad of voetbalveld. Dit kan als sporter, toeschouwer of vrijwilliger zijn. De informatie die met de app verzameld wordt komt online beschikbaar op www.sportdrempelvrij.nl en kan gebruikt worden door mensen met een beperking om een voor hun geschikte sportaccommodatie te vinden.