Bijna driekwart van de ouderen, gehandicapten en chronisch zieken denkt niet dat de Nederlandse gezondheidszorg in de toekomst nog goed en betaalbaar is. Dat staat in een woensdag verschenen onderzoek van patiëntenorganisatie NPCF onder 7500 deelnemers. Dat meldt het Algemeen Dagblad.
Mensen maken zich onder meer zorgen over de onzekerheid rond het persoonsgebonden budget (pgb), de huishoudelijke hulp en beschikbaarheid van gespecialiseerde zorg. Daarnaast zijn veel ondervraagden ontevreden over het contact met de gemeente als zij hulp(middelen) of medische voorzieningen nodig hebben. Dat geldt ook voor het contact met de zorgverzekeraar. Ouderen, chronisch zieken en gehandicapten geven de toekomst van de zorg het rapportcijfer 4. Ook de huidige gezondheidszorg krijgt geen voldoende, de zorggebruikers geven daarvoor een 5,1.
"Mensen zijn bezorgd over de toekomst van de zorg in Nederland. In tijden van verandering ontstaat onzekerheid. Het is belangrijk dat de landelijke en lokale overheid ervoor zorgen dat mensen weer vertrouwen krijgen'', zegt Wilna Wind, directeur van NPCF.
Een kwart van de mensen met een chronische ziekte of beperking geeft aan bijna nooit van het leven te genieten. Ondanks de zorgen die ouderen, chronisch zieken en gehandicapten hebben, geven zij hun leven gemiddeld een 6.5. De meerderheid zegt gelukkig te zijn.
© Nationale Zorggids