(Novum) - Een op de drie bedrijven worstelt met de verplichte inzet van werklozen en arbeidsgehandicapten. Dit leidt soms tot verdringing van andere medewerkers. Dat meldt het NCRV-programma Altijd Wat op basis van een enquête onder 313 bedrijven in samenwerking met dagblad Cobouw.
Gemeenten eisen steeds vaker van bedrijven dat zij mensen met 'een afstand' tot de arbeidsmarkt aan een baan helpen als ze een opdracht voor de gemeente uitvoeren. Bijna de helft van de bedrijven zegt dat hun werkzaamheden niet door die mensen kunnen worden verricht. Ze zeggen vakmensen nodig te hebben. Bijna een kwart van de bedrijven heeft personeel moeten ontslaan. Tweederde vindt het oneerlijke concurrentie.
Een op de vier bedrijven zegt wel goede ervaringen te hebben met de zogenoemde social return-verplichting. Ruim 43 procent zegt mensen aan een vaste baan te hebben geholpen door de regeling.
Per 1 januari gaat de Participatiewet in. Bedrijven zijn dan verplicht om tot 2026 honderdduizend mensen met een arbeidshandicap in dienst te nemen.