Het jaarresultaat van de veertig grootste zorginstellingen in de langdurige zorg is afgelopen jaar met 69 procent omlaag gegaan. Instellingen die zorg bieden aan gehandicapten, ouderen, jeugdigen en psychiatrische patiënten verdienen hooguit 1 euro op iedere 100 euro omzet. Veel instellingen lijden verlies. Dit blijkt uit onderzoek van de NRC.
NZG
Sterke daling winst en omzet zorginstellingen langdurige zorg
-De gemiddelde winst in de branche bedroeg 50 cent op iedere 100 euro. Naast een daling in de winst is er een kentering in de omzetten te zien. Waar de 40 grootste instellingen in 2012 nog met 6,4 procent groeiden, krompen zij afgelopen jaar met 0,2 procent. Voor het eerst in jaren daalde de omzetten in de gehandicapten- en ouderenzorg. Tot voor kort kende deze sectoren een groeipercentage van soms wel 10 procent per jaar.
De hervormingen in de zorg staan ten grondslag aan de omslag. Er wordt de laatste jaren bezuinigd op verpleeghuizen en daarnaast het de grote onzekerheid over de hervormingen geleid tot uitstelgedrag. Zorgverzekeraars en gemeentes kopen voorzichtig en terughoudend in. Daarnaast is het moeilijker voor ouderen om permanent op te worden gevangen omdat begeleiding aan huis wordt gestimuleerd. Dit betekent echter een groeiende leegstand bij verpleeghuizen. De instellingen lopen zelf de financiële risico's voor hun vastgoed en lege bedden betekenen daarom financiële tegenvallers. De omslag in de geestelijke gezondheidszorg is een gevolg van het feit dat verzekeraars nu rechtstreeks zorg inkopen bij de instellingen. Organisaties krijgen hierdoor lagere vergoedingen, want: “die inkoop gebeurt nu veel scherper”, aldus Jacobine Geel, voorzitter van GGZ Nederland.
De instellingen die het meeste verlies leed was Careyn. Zij schreven 18 miljoen euro in de min. De instelling zegt dat de inkomsten onder meer teruglopen omdat de toegangsdrempels baar verpleeghuizen door de overheid verhoogd zijn. Het Rotterdamse Pameijer, die ondersteuning biedt aan kwetsbare mensen, is een uitblinker. Op iedere 100 euro omzet maakte de instelling 8,10 euro winst. Dit komt onder meer omdat het concern veel vastgoed verkocht heeft en in plaatst daarvan is gaan huren. Hierdoor zijn ze flexibeler. “Wij zijn heel vroeg gaan anticiperen op stelselwijzigingen, al vanaf 2009 hebben wij daar ons strategisch financieel beheer op aangepast,” aldus een woordvoerder.
© Nationale Zorggids