Vrouwen met een kinderwens die lijden aan reumatoïde artritis (RA) raken moeilijker zwanger dan hun leeftijdsgenoten zonder RA. Waar 80 tot 90 procent van de gezonde vrouwen binnen een jaar zwanger wordt, is dat bij vrouwen met RA slechts 58 procent. Ruim 15 procent van de vrouwen met RA wordt helemaal niet zwanger. Dit blijkt uit onderzoek van Jenny Brouwer in het Erasmus MC.
RA is een auto-immuunziekte, waarbij het afweersysteem zich keert tegen de gewrichten en daar ontstekingen veroorzaakt. De ziekte kan op alle leeftijden ontstaan en wordt in Nederland jaarlijks bij ruim 7000 mensen vastgesteld. Ongeveer één op de tien mensen heeft een bepaalde vorm van reuma en het merendeel van de patiënten is vrouw.
Dat vrouwen met RA moeilijker zwanger raken, was al langer bekend. Uit het onderzoek van Brouwer is nu naar voren gekomen om hoeveel vrouwen het gaat en wat de oorzaak is voor de verminderde vruchtbaarheid. Het gebruik van ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID’s), prednison en een hoge ziekteactiviteit blijken een rol te spelen in de verminderde vruchtbaarheid.
Volgens reumatoloog Radboud Dolhain biedt deze ontdekking aanknopingspunten voor de behandeling van reumapatiënten met een kinderwens. 'De arts kan bekijken of bijvoorbeeld het gebruik van NSAID’s tijdelijk kan worden gestaakt. Ook kunnen verschillende combinaties van medicatie worden geprobeerd, zodat de ziekteactiviteit wordt getemperd, terwijl de dosis prednison zo laag mogelijk blijft.'
Het Erasmus MC heeft een gespecialiseerde kliniek voor zwangeren met reuma en vrouwen met een reumatische ziekte die graag zwanger willen worden. Daar werken reumatologen, een gynaecoloog en een kinderarts nauw met elkaar samen in de zorg voor deze patiënten. De poli wordt bezocht door vrouwen met reuma uit heel Nederland.
© Nationale Zorggids