Normal_normal_tweede_kamer_stoel_den_haag_politiek

(Novum) - Zorgverzekeraars pleiten voor uitstel van de invoering van de Wet langdurige zorg en de overheveling van allerlei zorgtaken naar de gemeenten. De druk op zorginstellingen en gemeenten wordt te groot waardoor de kwaliteit in gevaar komt, waarschuwt belangenvereniging Zorgverzekeraars Nederland (ZN) vrijdag.

Het kabinet wil de maatregelen in januari 2015 in laten gaan. Gemeenten zijn dan verantwoordelijk voor bijvoorbeeld de langdurige geestelijke gezondheidszorg en behandeling van volwassenen en kinderen met een zintuiglijke beperking.

De nieuwe ingangsdatum zou 1 januari 2016 moeten zijn volgens de zorgverzekeraars. "Het is niet verantwoord alle veranderingen gelijktijdig hun beslag te laten krijgen", stelt ZN in een verklaring. Voorzitter André Rouvoet, oud-minister voor Jeugd en Gezin, stelt dat voorrang moet worden gegeven aan de introductie van de wijkverpleging aangezien die het fundament van de langdurige zorg aan huis moet worden.

"Ondanks de vele voorbereidingen hebben zorgverzekeraars op dit moment grote zorgen over het tempo, de gelijktijdigheid en de omvang van de hervormingen", luidt de verklaring. "De veranderingen voor de zorg voor kwetsbare ouderen, ernstig zieke kinderen of mensen met langdurige psychische problematiek vragen om grote zorgvuldigheid."

Naast het tempo ziet de belangenvereniging ook 'grote risico's' als het kabinet vasthoudt aan de plannen om zorgverzekeraars 'sneller dan verantwoord' risicodragend te maken voor de wijkverpleging en de overige maatregelen.

Verder moet de overheid een voorlichtingscampagne op poten zetten om burgers op de hoogte te brengen van de vele veranderingen. Zorgverzekeraars Nederland is bang dat patiënten en hun familie straks onaangenaam worden verrast door alle veranderingen.