Normal_pvda_martin_van_rijn

Het kabinet stuurde gisteren een reactie naar de VNG over de decentralisatie van langdurige zorg en ondersteuning. Hierin wordt ingegaan op drie punten van zorg bij gemeenten: de samenwerking tussen gemeenten en zorgverzekeraars, het overgangsrecht 2015 en de regie op de drie decentralisaties. 

In de brief benadrukt het kabinet het belang van een zorgvuldige en verantwoorde invoering van de decentralisaties. Ze heeft er alle vertrouwen in dat gemeenten voor hun burgers passende ondersteuning gaan organiseren. Van Rijn: 'Het kabinet heeft begrip voor de zorgen van gemeenten en wil deze graag samen met hen oppakken. Wij weten dat veel gemeenten al ver zijn gevorderd met de voorbereiding op de decentralisaties.'

De samenwerking tussen zorgverzekeraars en gemeenten ten aanzien van de wijkverpleging zal wettelijk worden vastgelegd volgens het besluit zorgaanspraken in de Zorgverzekeringswet. Het Rijk komt hiermee tegemoet aan de wens van gemeenten.

Het kabinet gaat de financiële effecten van het overgangsrecht in 2015 volgen. Knelpunten als gevolg hiervan worden met gemeenten besproken en in 2015 snel aangepakt. Het kabinet onderkent dat gemeenten al in 2015 voor een forse opgave staan. Met de VNG was al afgesproken dat het kabinet 200 miljoen euro extra beschikbaar stelt voor een zorgvuldige overgang van cliënten naar de Wmo in 2015.

Een andere zorg van de gemeenten betreft de centrale regie vanuit het kabinet op de drie decentralisaties. Het kabinet gaat een brede regietafel decentralisaties inrichten waar bestuurders van gemeenten periodiek belangrijke onderwerpen met betrokken bewindspersonen kunnen bespreken. Zo wil het kabinet de samenhang tussen de decentralisaties in het sociaal domein bevorderen. De minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk wordt voorzitter van deze regietafel.

Het kabinet ziet een verantwoorde invoering als een gezamenlijke verantwoordelijkheid van het kabinet en gemeenten.

© Nationale Zorggids