Een wereldwijde studie naar de ontwikkeling van astma bij anderhalf miljoen kinderen toont aan dat baby's die te vroeg geboren zijn, als kind vaker astma ontwikkelen dan baby's die op tijd worden geboren. Baby's die meer dan twee maanden te vroeg werden geboren hadden zelfs drie keer zoveel risico als op tijd geboren kinderen op het ontwikkelen van astma. Dat meldt het Maastricht UMC+.
Astma is de meest voorkomende chronische ziekte bij kinderen. Kinderen die te vroeg geboren worden krijgen vaak last van ademhalingsproblemen, omdat hun longen nog niet goed zijn ontwikkeld. Uit de studie blijkt dat acht procent van de op tijd geboren kinderen astmaklachten ontwikkelden, tegenover veertien procent van de te vroeg geboren kinderen die op latere leeftijd astmaklachten kregen. Dit verschil is aanzienlijk groter dan aanvankelijk altijd gedacht werd.
Kinderarts Jasper Been van Maastricht UMC+ voerde de studie uit in samenwerking met wetenschappers van de universiteit van Edinburgh en Harvard University. Het onderzoek laat zien dat baby's die meer dan drie weken voor de uitgerekende datum worden geboren bijna vijftig procent meer risico hebben om astmaklachten te ontwikkelen. Bij kinderen die meer dan twee maanden te vroeg worden geboren is dit risico zelfs drie keer zo hoog als bij op tijd geboren kinderen. Het risico om astmaklachten te ontwikkelen is vergelijkbaar voor jonge en oudere kinderen. Dat kan er op duiden dat te vroeg geboren kinderen niet over de risico's heen groeien.
Volgens de onderzoeker is het essentieel dat nu beter wordt uitgezocht hoe vroeggeboorte kan leiden tot astma. 'Door aanpassingen in de manier waarop we te vroeg geboren kinderen opvolgen en behandelen, hopen we de risico's op ademhalingsproblemen in de toekomst te kunnen verminderen en misschien zelfs deels te kunnen voorkomen. Deze wereldwijde studie kan een belangrijke bijdrage leveren om daar een toekomstige richting aan te geven', aldus Been.
© Nationale Zorggids