DEN BOSCH (Novum) - Het hof in Den Bosch heeft het faillissement van de Stichting Gehandicaptenzorg Limburg (SGL) dinsdag opgeheven. De rechtbank in Maastricht verklaarde de stichting begin deze maand failliet, maar had verzuimd na te gaan of SGL inderdaad te weinig geld had om de rekeningen te betalen.
Volgens het hof heeft de organisatie echter voldoende in kas. Speciaal Vervoer Limburg en zorginstelling Tara-manda hadden gevraagd om het faillissement omdat ze nog een fors bedrag te goed hadden. Volgens SGL was sprake van een financieel geschil.
SGL blijkt over een fors positief banksaldo te beschikken en een eigen vermogen van ongeveer 1,2 miljoen euro. Ook kon de stichting makkelijk tot 3,5 miljoen euro aan krediet opnemen en was genoeg geld gereserveerd om de crediteuren te betalen. Dat laatste gebeurde ook gewoon. Zo stond SGL op het punt 220 duizend euro over te maken aan Speciaal Vervoer Limburg op het moment dat het faillissement werd uitgesproken.
Het hof merkt op dat de twee schuldeisers met hun actie 'een belangrijke maatschappelijke organisatie' als SGL in grote onzekerheid hebben gebracht. Niet alleen over de voortzetting van de zorg aan zo'n veertienhonderd cliënten, maar ook over de werkgelegenheid van 550 personeelsleden.
SGL is verheugd met de uitspraak. "Ik ben blij dat hiermee een einde komt aan de grote onzekerheid bij cliënten en medewerkers”, reageert SGL-bestuurder Leon Poels in een verklaring. “De afgelopen weken hebben we gemerkt dat cliënten, medewerkers en vrijwilligers schouder aan schouder hebben gestaan. De cliënten zijn massaal blijven komen en onze medewerkers, en ook de vele vrijwilligers, zijn ondanks hun onzekere situatie, met veel positivisme hun werk blijven doen.”
SGL is volgens Poels een mooie en gezonde organisatie, ook financieel. “We willen al onze aandacht richten op het bieden van goede zorg en ondersteuning aan de cliënten; mensen met een lichamelijke beperking en mensen met een niet-aangeboren hersenletsel." SGL was in afwachting van het hoger beroep doorgegaan met het verlenen van zorg en had niemand ontslagen.