8 november 2024 om 09:00
< 1 min lezen

Zorg voor naasten eist zijn tol: fors meer mantelzorgers kampen met overbelasting

Het aantal zwaar- tot overbelaste mantelzorgers in Nederland is in tien jaar tijd met ruim 52% gestegen. Waar er in 2014 nog 202.519 mantelzorgers aangaven zich overbelast te voelen, is dat aantal inmiddels opgelopen tot bijna 309.000. Deze groep mantelzorgers biedt intensieve zorg aan kwetsbare naasten, vaak naast andere verantwoordelijkheden zoals werk en gezin, wat een groot risico op uitputting met zich meebrengt. Dit meldt Independer.

Uit cijfers van het CBS en RIVM blijkt dat de stijging van overbelasting onder mantelzorgers vooral zichtbaar is in Gelderland (+93,6%) en Noord-Brabant (+88%). Ook in Utrecht en Zuid-Holland is sprake van een forse toename. Daarentegen laat de provincie Groningen juist een daling zien van bijna 38%.

Lokale pieken: Achtkarspelen en Voorschoten

Op gemeentelijk niveau springt Achtkarspelen eruit met een stijging van 583,7%, gevolgd door Voorschoten (+523,4%) en Molenlanden (+515,1%). Deze groei toont aan dat overbelasting niet alleen een provinciaal, maar ook een lokaal probleem is.

Emmen koploper overbelasting

Opvallend genoeg heeft de Drentse gemeente Emmen het hoogste percentage zwaarbelaste mantelzorgers. Hier voelt bijna 30% van de mantelzorgers zich overbelast, aanzienlijk hoger dan het landelijk gemiddelde van 18,7%. Andere gemeenten met hoge percentages zijn Zeist, Almere en Nuenen.

Aan de andere kant van het spectrum bevindt zich Raalte in Overijssel, waar slechts 5,9% van de mantelzorgers zwaar- tot overbelast is.

Demografische verschillen

Uit de data blijkt dat vrouwen oververtegenwoordigd zijn onder mantelzorgers, vooral in de leeftijdscategorie 45-64 jaar. Van deze groep vrouwen in hogere inkomensklassen is maar liefst 27,6% mantelzorger. Jongere mantelzorgers bevinden zich daarentegen vaker in de lagere inkomensklassen.

Ondersteuning via zorgverzekering

Voor mantelzorgers die overbelast raken, bestaat er de mogelijkheid om vervangende zorg te regelen. Deze wordt echter niet vanuit de basisverzekering vergoed, maar kan wel worden gedekt door aanvullende verzekeringen. Daarnaast kunnen mensen met een WLZ-indicatie vervangende zorg bekostigen via een Persoonsgebonden Budget (PGB).

Door: Nationale Zorggids / Fleur Zomer

Relevante artikelen

Alles van ouderenzorg
    • Gehandicaptenzorg

    De meest gelezen artikelen van 2024: dit hield jullie bezig in de zorg

    Gisteren om 11:41
    • Gehandicaptenzorg

    Invoering inkomensafhankelijke bijdrage Wmo uitgesteld naar 2027

    24 december 2024 om 11:10