Ziekenhuispatiënt overleden nadat zuurstofslang op arm was aangesloten
Het Openbaar Ministerie (OM) en de politie onderzoek het overlijden en willen daarbij vaststellen of er een ernstig strafbaar feit is gepleegd. Bovendien is het de vraag: wie heeft de zuurstofslang op zijn infuus aangesloten? De zoon van de overleden man stelt dat zijn vader niet dit had kunnen doen. Naast dat hij geen doodswens had, kon hij dit fysiek ook niet gedaan hebben.
Menselijk handelen
Hoe dan ook gaat het om menselijk handelen en is er dus een redelijk vermoeden dat iemand een ernstig strafbaar feit heeft gepleegd. Er is nog geen verklaring voor en wie de schuldige is, is ook nog onduidelijk. Volgens het Reinier de Graaf Ziekenhuis, waar het incident zich eind december vorig jaar afspeelde, is er geen sprake van een medische fout.
Medisch dossier
Om een gedegen onderzoek te kunnen doen, wilde het OM het medisch dossier van de patiënt inzien, waartegen het ziekenhuis zich verzette. Onlangs besloot de rechtbank toch dat justitie de documenten mag inzien vanwege de uitzonderlijke situatie. Het OM stelt dat er drie mogelijk scenario’s zijn: de man had wel een doodswens en sloot de zuurstofslang zelf aan op zijn infuus, de patiënt bevestigde de slang per abuis op de verkeerde plek óf iemand anders heeft de zuurstofslang op de arm van de man bevestigd. Hierbij kan sprake zijn van opzet, of niet. Was dit een verpleegkundige, een bezoeker of een medepatiënt? Dat moet het OM onderzoeken.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky