
Wmo-hulp pas na fitnessprogramma: ouderen voelen zich onder druk gezet
Gemeenten proberen de stijgende kosten voor huishoudelijke hulp te beheersen. Een van de methodes is een vitaliteitstraject waarbij ouderen eerst sporten voordat ze hulp krijgen. Ouderenvereniging ANBO-PCOB vreest dat gemeenten druk uitoefenen op ouderen die een Wmo-aanvraag doen, om deel te nemen aan zo’n fitnessprogramma. Dit meldt NOS.
In steeds meer gemeenten moeten ouderen bewijzen dat ze echt hulp nodig hebben. Sommige gemeenten hanteren een fitnessprogramma om te testen of ouderen door trainen weer zelfstandig hun huishouden kunnen doen. HRC Powerful Ageing biedt deze trainingen aan en werkt inmiddels samen met 43 gemeenten, waaronder met Eemsdelta.
Vernederende intake
Volgens gemeenten helpt dit ouderen langer fit en zelfstandig te blijven. De trainingen bieden bovendien sociale interactie. Toch ervaren veel ouderen de intake als vernederend en voelen ze druk om deel te nemen. Zo moesten de 84-jarige Jenny en haar 88-jarige man Wijnand van Weijen uit Alblasserdam tijdens een intake op de grond liggen en zichzelf optrekken aan een bank. Dat lukte hen niet. Wijnand van Weijen moest bovendien gewichten heffen, wat door operaties niet meer mogelijk was. Desondanks luidde de conclusie dat een fysiotraject hem weer sterk genoeg zou maken voor het zelfstandig uitvoeren van huishoudelijk taken.
Druk op ouderen
Ouderenorganisatie ANBO-PCOB waarschuwt dat gemeenten ouderen onder druk zetten om een Wmo-aanvraag pas goed te keuren na deelname aan het traject. Ook universiteitsdocent gezondheidsrecht Eline Linthorst bekritiseert deze aanpak. Hulp moet direct beschikbaar zijn, niet pas na een fitnesstraject. “Op het moment dat iemand met een hulpvraag komt, dan is de actuele situatie leidend.”
Daarnaast is er kritiek op de rol van HRC Powerful Ageing. De fysiotherapeuten die ouderen begeleiden, werken voor het bedrijf zelf. Dit leidt tot vragen over objectiviteit. Sociaal advocaat Renske Imkamp stelt dat een adviseur onafhankelijk moet zijn van de aanbieder van het traject.
Menselijke maat verloren
Lokaal politicus Boudewijn Brandwijk uit Sliedrecht vindt dat de focus op fitheid ten koste gaat van de menselijke maat. Hij pleit voor maatwerk, waarbij ouderen niet eerst een drempel moeten overwinnen om hulp te krijgen.