
Werkdruk bij Livio flink gestegen sinds er geen zzp’ers meer werken
Dat de werkdruk in de ouderenzorg hoog is, verbaast niemand. Dat bewoners niet elke dag gedoucht worden, gebeurt helaas ook steeds vaker. Medewerkers van zorginstelling Livio in Enschede stappen naar media, want het kan daar niet langer zo doorgaan, vinden zij. Sinds januari zijn zzp’ers niet meer welkom bij de instelling en dat voelt het vaste personeel tot in haar botten. Dit meldt Tubantia, die in gesprek ging met betrokkenen.
Normaal werkte personeel ‘ochtends altijd met vijf collega’s op een afdeling van twintig ouderen, inmiddels zijn er slechts vier beschikbaar. Ook voor de middagdienst is er één collega minder beschikbaar en sindsdien kunnen ouderen niet altijd meer alle zorg ontvangen. Bewoners die eerder om 09.00 uur uit bed geholpen willen worden, hebben nu pas rond 11.00 uur een zorgverlener tot hun beschikking. Door bewoners af te wisselen, kan het personeel ervoor zorgen dat niet telkens dezelfde bewoner hiervan de dupe is. Dit geldt ook voor toiletbezoeken. Bewoners moeten soms langer wachten tot ze naar de wc geholpen kunnen worden.
Gebrek aan persoonlijke aandacht
En dan is er nog het gebrek aan tijd voor persoonlijke aandacht. “Hierdoor zien we meer gedragsproblemen bij bewoners. Niet iedereen begrijpt waarom hij of zij moet wachten”, zegt een zorgverlener die anoniem wil blijven. Ouderen worden boos en opstandig en door de personeelskrapte is de kwaliteit van zorg verslechterd.
Dat het schrappen van de inzet van zzp’ers een heftig besluit was, erkent ook clustermanager Els Schipper van Livio. De instelling maakte op grote schaal gebruik van externen, maar vanwege het risico op schijnzelfstandigheid en boetes van de Belastingdienst, kan dat niet meer. Ongeveer 65 voltijdsbanen werden vervuld met de inzet van zzp’ers. Inmiddels zijn uitzendkrachten en flexpoolers goed voor twee derde van de opvulling daarvan. Dit betekent dat ongeveer 33 procent van het werk onvervuld blijft. Livio vangt dit deels op door technologie te gebruiken en het netwerk van bewoners vaker in te zetten, aldus Schipper.
Nachtdiensten drukker
Een voormalig zzp’er die nu als uitzendkracht nachtdienst draait, ziet dat de werkdruk bij Livio flink is toegenomen ten opzichte van vorig jaar. Vooral de vaste krachten hebben het zwaar, ziet ze. De instelling maakt minder gebruik van externen, waardoor vast personeel meer uren moet maken. Ook de nachtdiensten zijn anders: waar deze eerst heel rustig waren, zijn ze sinds januari heel druk. Bewoners die overdag hun hart niet kunnen luchten, zoeken bijvoorbeeld ’s nachts iemand om het gesprek aan te gaan. Ook vertelt de uitzendkracht over een situatie waarbij ze een bobbel bij een bewoonster opmerkte. Die zei vervolgens dat personeel daar overdag geen tijd voor zou hebben om dat op te merken.
De problemen spelen niet alleen bij Livio, ziet de voormalig zzp’er. Zij wordt op meerdere plekken in de ouderenzorg ingezet en de werkdruk is daar te vergelijken met de situatie bij Livio. Wel ziet ze dat de Twentse zorgaanbieder actief werkt aan het werven van extra personeel.