31 juli 2017 om 11:03
< 1 min lezen

Virtual Reality-bril voor ouderen met dementie

Treant Zorggroep is begonnen met een experiment met Virtual Reality-brillen onder bewoners met dementie. De organisatie wil hiermee de onrust die ouderen met dementie vaak ervaren, verminderen. Ook kunnen ouderen met (beginnende) dementie hierdoor mogelijk in de toekomst langer prettig en veilig thuis wonen. Dit meldt Krant van Hoogeveen.

Ouderen met (beginnende) dementie zijn vaak onrustig, verward en slapen slecht. Samen met een studente Toegepaste Gerontologie van Windesheim is hiervoor de Virtual Reality-bril (VR-bril) bedacht. Zo kunnen bewoners virtueel op plekken komen waar ze anders niet zo snel komen, zoals in de lucht, onder water of in een mooie natuurlijke omgeving met een 360 graden view. Uit de eerste testen blijkt dat bewoners meer ontspannen en rustiger worden door wat ze kunnen zien met de bril. Ook storen ze zich minder aan omgevingsgeluiden. 
 
Voor het kijken van filmpjes via een VR-bril is een smartphone nodig. Gebruikers kunnen filmpjes opzoeken via bijvoorbeeld YouTube die geschikt zijn voor VR en daarna wordt de telefoon in de bril geplaatst. Ook kunnen verwanten zelf filmpjes maken, want tegenwoordig kunnen bijna alle smartphones al filmen met een 360 graden view. 
 
Het nadeel is dat VR-brillen behoorlijk prijzig zijn. Als uit het experiment blijkt dat de VR-bril positief  werkt tegen ervaren onrust onder bewoners, dan zal Treant een aantal exemplaren aanschaffen. Wellicht wordt het in de toekomst ook mogelijk om ouderen met (beginnende) dementie langer prettig en veilig thuis te laten wonen.
 
Door: Redactie Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van ouderenzorg
    • Ouderenzorg

    Geen vrijwilligersvergoeding voor mantelzorgers: ‘Verantwoordelijkheid gemeenten’

    Vandaag om 11:30
    • Ouderenzorg

    Voorlopig toch geen eetautomaten voor bewoners Silverein

    Gisteren om 11:13