23 november 2016 om 11:51
< 1 min lezen

‘Verschil in levensverwachting man en vrouw mogelijk genetisch bepaald’

Door een mogelijke genetische bepaling worden vrouwen wereldwijd nog steeds ouder dan mannen. Tot deze conclusie kwamen Amerikaanse onderzoekers na het bestuderen van gegevens van ruim één miljoen mensen tussen de achttiende eeuw en nu. Dat meldt NU.nl.

Het verschil in levensverwachting tussen man en vrouw lijkt wel bepaald per land. Zo is de genderkloof in Rusland het grootst met een verschil van zo’n tien jaar. In landen als Nigeria en India is het verschil aanzienlijk kleiner.

Om vast te stellen waar de genderkloof precies vandaan komt, vergeleken de onderzoekers hun data met de data van niet-menselijke primaten. Het verschil in levensverwachting tussen man en vrouw blijkt ook bij dieren voor te komen. Daarom zijn de onderzoekers tot de conclusie gekomen dat het verschil genetisch bepaald moet zijn.

Begin dit jaar berichtte CBS dat de levensverwachting van Nederlanders in de eerste helft van de 20e eeuw sterk is gestegen. Dat Nederlanders langer leven heeft onder andere te maken me de toegenomen mogelijkheden op het gebied van opsporing en preventie van ziekten en de betere behandelmogelijkheden. Hoewel het verschil in levensverwachting tussen mannen en vrouwen de afgelopen jaren steeds kleiner is geworden, leven vrouwen ook hier nog steeds langer. In 2014 was het verschil slechts 3,4 jaar. 

Door: Redactie Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van ouderenzorg
    • Ouderenzorg

    Tientallen ouderen met dementie ernstig verwaarloosd in verpleeghuis van Cordaan

    24 december 2024 om 12:55
    • Ouderenzorg

    Invoering inkomensafhankelijke bijdrage Wmo uitgesteld naar 2027

    24 december 2024 om 11:10