Vergrijzing dwingt Nederland tot bouw van flexibele en inclusieve zorgwoningen
Om de groeiende vraag naar zorg voor ouderen het hoofd te bieden, zijn er vóór 2040 minstens 2000 nieuwe woonzorgcentra nodig. Deze locaties moeten voorzien in 110.000 extra zorgplekken, een directe reactie op de toenemende groep 65-plussers met een zorgindicatie. Belangrijk is echter dat deze centra flexibeler, toegankelijker en socialer worden dan veel huidige zorgcomplexen, die vaak afgelegen liggen en onvoldoende rekening houden met diverse zorgbehoeften. Dit meldt Hogeschool Inholland.
Een toekomstbestendige aanpak vraagt om gebouwen die inspelen op de korte en lange termijn, zegt Elke Miedema van Inholland. Flexibele woonvormen, zoals ombouwbare reguliere woningen, zorgen voor een duurzame oplossing. Door strategisch te bouwen nabij voorzieningen zoals supermarkten, groen en openbaar vervoer, blijven ouderen langer actief en verbonden met de samenleving. Sociale verbinding kan bovendien worden gestimuleerd via hybride concepten, waar ouderen met verschillende zorgniveaus samenleven en voorzieningen delen met buurtbewoners.
Aanpasbare gebouwen
Initiatieven zoals de WoonZorg Challenge en innovatieve projecten van organisaties als Habion bieden inspirerende voorbeelden, aldus Miedema. Zij combineren regulier wonen met de optie tot zorg, waardoor gebouwen eenvoudig zijn aan te passen aan veranderende behoeften.
Financieringsstromen samenvoegen
Om dit mogelijk te maken, is actie van de overheid noodzakelijk. Het samenvoegen van financieringsstromen door het ministerie van Volksgezondheid en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kan gemeenten en organisaties helpen deze transitie te versnellen, denkt Miedema. Gemeenten moeten tegelijkertijd flexibeler omgaan met bestemmingsplannen en beleid harmoniseren om zorg en wonen beter op elkaar af te stemmen.