Van Rijn moet Kamer overtuigen van zorgwet
(Novum) – Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) kan donderdag zijn grootschalige hervormingen in de zorg voltooien, als hij de Tweede Kamer ervan weet te overtuigen dat ook de zorg voor de meest kwetsbare groepen vanaf 2015 goed is geregeld. Coalitie en oppositie plaatste woensdag een aantal kanttekeningen bij de Wet langdurige zorg (Wlz) die dit moet gaan regelen
Coalitiepartijen VVD en PvdA willen dat de zorg persoonlijker en minder bureaucratisch wordt. Hulpbehoevenden moeten zelf kunnen bepalen hoe hun zorg eruit ziet, ook al zijn zij grotendeels en vrijwel permanent afhankelijk van die zorg. Uitgangspunt voor beide partijen is dat mensen zo lang mogelijk thuis moeten kunnen blijven wonen.
Samen met D66 willen de partijen de wet daarom op een fundamenteel punt wijzigen. Tegen het zere been van de PVV willen zij een passage uit de wet halen waarin het recht op een dagelijkse douche, hulp bij de gang naar het toilet en een schone leefomgeving is opgenomen. De partijen willen dat mensen dat zelf regelen in een afspraak met een zorgaanbieder. ‘Maatwerk’, noemden de partijen het, de PVV spreekt echter van een ‘schande’.
Een aantal oppositiepartijen vroeg zich echter ook af of het wel haalbaar is de wet over vier maanden in te voeren. GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver zei dat de zorgkantoren die de zorg moeten gaan regelen er nog lang niet klaar voor zijn. Ook het CDA en D66 plaatsten daar hun vraagtekens bij. “Hoe realistisch is het dat de wet op 1 januari 2015 kan worden ingevoerd?”, vroeg D66-Kamerlid Vera Bergkamp zich af.
50Plus/Baay-Kamerlid Henk Krol vroeg de staatssecretaris in de wet vooral ook te denken aan de opleidingseisen die gesteld moeten worden aan het personeel in de zorg. “Stagiaires die in hun eentje een afdeling runnen. Of vrijwilligers die alleen op een groep dementerende ouderen worden geplaatst. Het gebeurt echt”, zei Krol. “Is de staatssecretaris het met ons eens dat er altijd minimaal een geschoolde kracht op de groep moet staan?”
De Wet langdurige zorg vervangt de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Hiermee wordt de zorg geregeld voor mensen die dat 24 uur per dag nodig hebben. Samen met de andere hervormingen in de zorg moet in 2017 3,4 miljard euro zijn bezuinigd op de langdurige zorg.
Het kabinet is voor zijn plannen grotendeels afhankelijk van oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. Zonder deze ‘bevriende oppositiepartijen’ heeft het kabinet geen meerderheid in de Eerste Kamer. Eerder dit jaar werden de partijen het wel eens over andere plannen voor de zorg.