Toiletalliantie: te weinig toiletten langs wandel- en fietspaden
Een wandel- of fietstocht in de natuur is niet voor iedereen vanzelfsprekend, omdat er te weinig toiletten zijn langs de route. De Toiletalliantie, waarvan ook ANBO deel uitmaakt, vraagt vandaag extra aandacht voor dit tekort. Dit meldt de ANBO.
In een onderzoek van de Toiletalliantie zegt 45% van de ondervraagden dat ze het afgelopen jaar wel eens eerder dan gepland naar huis zijn gegaan vanwege hoge nood. 22% ziet soms helemaal af van een uitstapje in de natuur. Een hogere leeftijd speelt daarbij vaak een rol (17%).
Thuisblijven
Het onderzoek is gedaan in het kader van Nationale Plasdag, elk jaar op de derde donderdag in maart. Deze dag is bedoeld om plasproblemen bespreekbaar te maken en bewustwording te creëren voor de uitdagingen van mensen met (in)continentieproblemen.
“We staan er niet vaak bij stil, maar voor veel mensen geldt dat ze uit veiligheid soms liever thuisblijven,” zegt Bernique Tool, directeur van de Maag Lever Darm Stichting, namens de Toiletalliantie. “Het beperkte aanbod aan toiletten langs wandel- en fietspaden heeft hierdoor direct invloed op hun kwaliteit van leven.”
Toiletnorm
In het onderzoek zegt 59% van de mensen die wel eens een wandel- of fietstocht maakt, dat er te weinig toiletten langs de route zijn. In 2021 heeft de Toiletalliantie een norm gesteld voor natuur- en recreatiegebieden: om de 25 kilometer een toilet langs fietspaden en om de 5 kilometer langs wandelpaden. Tool: “Zo hebben fietsers en wandelaars de zekerheid dat ze elke één tot anderhalf uur een toilet tegenkomen.”
De Toiletalliantie bestaat uit ruim twintig maatschappelijke organisaties, waaronder seniorenorganisaties en patiëntenorganisaties.
Door: Nationale Zorggids