Gisteren om 12:55
3 minuten lezen

Tientallen ouderen met dementie ernstig verwaarloosd in verpleeghuis van Cordaan

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

In verpleeghuis Ottho Heldring van zorginstelling Cordaan zijn tientallen ouderen met dementie ernstig verwaarloosd. Urenlang liggen ze soms in hun eigen ontlasting, en gevallen ouderen? Die worden veel te laat of helemaal niet opgemerkt. Door enorme personeelstekorten moeten familieleden de zorg opvangen waar medewerkers geen tijd voor hebben. De dochter van een van de bewoners trekt aan de bel en zegt in een jaar tijd getuige te zijn geweest van incidenten, agressie, verwaarlozing, gebrek aan toezicht en verzorging. Haar vader heeft meerdere keren 24 uur lang in een opgesloten tentbed gelegen omdat er geen tijd was voor personeel om hem eruit te halen. Dit meldt de Volkskrant die sprak met zes zorgmedewerkers en vier familieleden.

De grootste reden voor de problemen bij Ottho Heldring is de structurele onderbezetting. Ondanks dat bestuurders ieder jaar meer dan 222.000 euro verdienen en Cordaan 11 miljoen euro winst binnenhaalde in 2023, gaat het op de werkvloer verre van goed. Zoals een anonieme zorgverlener vertelt: “Ik schaam me als familieleden vragen: wáár is de zorg? Want ze hebben gewoon gelijk. Het komt heel vaak voor dat er gewoon niemand van het zorgpersoneel is. In mijn wanhoop lieg ik soms dat collega’s in de overdracht zitten.” In het verpleeghuis wonen onder meer ouderen met ernstige dementie, maar op deze gesloten groepen zitten soms helemaal geen zorgverleners met diploma. Ze hebben daar te maken met gastvrouwen die de groep moeten bemannen. Maar soms is er ook helemaal niemand op de afdeling om toezicht te houden.

Wekenlang niet gedoucht

Het ziekteverzuim in het verpleeghuis is met bijna 25 procent erg hoog, mede doordat veel personeelsleden thuis zitten met een burn-out. En hierdoor ontstaan schrijnende situaties, zoals bewoners die urenlang in hun eigen ontlasting liggen – tot wel drie lagen dik. In veel kamers hangt er een urinegeur en staan bewoners wekenlang niet onder de douche omdat daar geen tijd voor is. Personeel krijgt dan de opdracht om alleen het hoofd en de liezen schoon te maken. Pas als familieleden boos worden, komen zorgverleners in actie. Daarnaast is er ook nog eens een tekort aan shampoo en keukenspullen. Personeel vertrekt het liefst, “maar wie komt er dan nog op voor deze mensen aan het einde van hun leven?”.

Muren besmeurd met poep

Er zijn geen activiteiten meer, ouderen krijgen niet of nauwelijks extra hulp als fysiotherapie en door onderprikkeling trekken ouderen hun luiers uit en besmeuren ze bedden en muren met poep, of eten het zelfs op. Dan is er ook nog de agressie tussen bewoners die elkaar slaan, duwen en elkaars keel dichtdrukken. Medicijnen worden niet ingenomen en in het verpleeghuis maken ze aardig wat medicatiefouten.

Bestuur stapt op

In Ottho Heldring wonen zeventig ouderen met dementie of niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Zorgverleners voelen zich machteloos in een mensonterende situatie. Zij stellen dat tientallen ouderen aan ernstige verwaarlozing zijn onderworpen. De directie weet hier sinds januari vanaf,  maar alleen dankzij een brandbrief van het personeel. De directie van het verpleeghuis is in november opgestapt vanwege de wantoestanden.

Het volledige achtergrondartikel lees je hier.

Relevante artikelen

Alles van ouderenzorg
    • Ouderenzorg

    Invoering inkomensafhankelijke bijdrage Wmo uitgesteld naar 2027

    Gisteren om 11:10
    • Ouderenzorg

    Zorginstelling in Amsterdam mag geen nieuwe cliënten aannemen

    23 december 2024 om 09:54