SEH’s zien jaarlijks 8.000 ouderen na ongeluk door alcohol
Alcoholgebruik op latere leeftijd is een onderschat probleem, zeker als er medicatie in het spel is. Spoedeisende hulpafdelingen (SEH’s) zien ieder jaar wel 8.000 ouderen die een ongeluk meemaken door alcoholgebruik. Ze vallen van de trap, struikelen of hebben een fietsongeval. Voorzitter David Baden van de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA) ziet veel ouderen die na hun pensioen wat sneller aan de drank gaan. Dit meldt Algemeen Dagblad.
Overmatig alcoholgebruik is zeker niet alleen een probleem onder de jongere generaties. Ook bij ouderen kan het flink misgaan. En juist bij hen is alcoholgebruik risicovoller, gezien de verminderde spierkracht en bijwerkingen door medicijnen zoals duizeligheid. Bovendien kan drank ervoor zorgen dat medicijnen juist een sterkere of minder sterke werking hebben dan de bedoeling is. Verouderde lever en nieren zorgen er ook nog eens voor dat een ouder lichaam de alcohol minder goed afbreekt.
Gevolgen onduidelijk
Voor de huidige generatie ouderen is drinken heel normaal. Klinisch geriater Esther Cornegé-Blokland ziet zelfs regelmatig ouderen die dagelijks vier glazen wijn nuttigen. Het probleem is dat veel ouderen niet doorhebben wat de gevolgen van alcohol op latere leeftijd is. Cornegé-Blokland vind het dan ook heel logisch dat ouderen in een seniorenflat in Maassluis geen sterke drank meer mogen nuttigen in hun ontmoetingsruimte. “Er zijn collega’s die al pleiten voor NIX81 in plaats van NIX18.”