
Plantaardige medische voeding in strijd tegen ondervoeding
Eén op de vijf zorgpatiënten in Nederland is ondervoed. Onbehandelde ondervoeding jaarlijks 3 miljard euro en brengt de gezondheid van patiënten in gevaar. Nutricia breidt haar aanbod van plantaardige medische voeding uit en draagt hiermee bij aan de doelen uit de Green Deal Duurzame Zorg 3.0.. Dit meldt Danone Nederland.
Tot voor kort hadden mensen die afhankelijk zijn van medische voeding weinig keus. De meeste producten bevatten dierlijke eiwitten, terwijl plantaardige alternatieven in de supermarkt juist razend populair zijn. Die kloof begint nu te dichten en vanwege de positieve voordelen op gezondheid en milieu, wordt dit ook steeds vaker aangeraden. In het eerste kwartaal van 2025 lanceerde Nutricia nieuwe plantaardige drink- en sondevoeding, op basis van soja- en erwteneiwit. In vier andere sondevoedingsproducten is de verhouding in eiwitten aangepast. Waar dit eerst 40 procent was, is dit nu 78 procent. De hoge kwaliteit van eiwitten is hierbij behouden.
Duurzamere zorg
Klinisch onderzoek toont aan dat plantaardige eiwitten net zo effectief zijn als dierlijke varianten. Ze helpen ondervoede patiënten hun spiermassa, gewicht en kracht te behouden. Diëtisten zijn enthousiast, zo ook Lobke Faassen: “Als diëtist kunnen we door te kiezen voor plantaardige medische voeding bijdragen aan een duurzamere zorg. Meer plantaardig zorgt namelijk voor minder uitstoot en landgebruik. Omdat deze producten qua voedingswaarde gelijkwaardig zijn aan de varianten met ingrediënten van dierlijke oorsprong, zijn er steeds minder redenen om niet voor deze duurzamere opties te kiezen.”